Ataköy House
Type
Residential
Year
2019
Architect
PIN Architects
Builder
Evv Yapı Üretim
Photography
Photography
Award / Publication
Nominated for the 2022 Aga Khan Award for Architecture
Ataköy Evi, Türkiye’nin güneybatı kıyısındaki Muğla/Akyaka’da, doğa içerisinde basit bir hayat için olabildiğince basit bir yapı inşa etme hedefi ile tasarlanmıştır.
En az ihtiyaç olan yapısal elemanları kullanırken en başta deprem olmak üzere kafa yormak zorunda olunan pek çok parametre sonucu tüm elemanlarla mimariyi en doğru şekilde entegre etmeyi hedefleyen bir tasarım stratejisi izlenmiştir. Brüt beton bir evde olabilecek en doğru ışığı maksimum şekilde içeriye alabilecek imkanları zorlarken yapının toprakla olan ilişkisi de en aza indirilmeye çalışılmıştır. Beton gibi plastik bir malzemeyi görünür ve karakteristik bir şekilde kullanarak hem istenen formlar elde edilmiş hem de yapım ekonomisi sağlanmıştır.
Yapının bulunduğu arazi, güney-doğu-batı yönüne konumlanan ve kuzeyi arkasına alan eğimli ve yay şeklinde çok dik bir topografyaya sahiptir. Yapıya karakteristik özelliklerini kazandıran plandaki ve kütledeki kırılmalar yapının oturduğu eğimli araziden, gün ışığından ve manzaradan en fazla faydalanacak şekilde kurgulanmıştır. Yapının özellikle zemin katı topoğrafyaya uygun yerleştirilerek kuzey tarafı tamamen toparağa gömülü olarak tasarlanmıştır. Bu yerleşim, üst katta bir kuzey terası ve bahçesi imkanı tanımıştır. Alt kat eğime göre konumlanırken üst katın doğrusal bir şekilde konumlanmasından kaynaklı konsolun altını teras yapmak, üst kattaki kuzey terasını kullanabilmek, manzaranın tamamına panaromik bir şekilde hakim olmak ve master yatak odasını daha özel bir alan olarak kurgulamak gibi mimari, geometrik ve mekansal bazı avantajları da mimari çözümler olarak kullanılmıştır. Yüz seksen metre kare alana sahip olan evin giriş katı yapının oturduğu eğimli araziden dolayı yüksek bir girişe sahiptir ve giriş holünde vestiyer, wc ve küçük bir teknik oda bulunmaktadır. Giriş holü aynı zamanda üst kata çıkan ve yaşama alanına inen merdivenin de sahanlığı gibi çalışmaktadır. Zemin kattan üst kata çıkan merdiveni kuzey cephesinde eğik bir camdan giren gün ışığı aydınlatmaktadır. Yaşama alanındaki mutfak açık olsa da yapıdaki açıdan dolayı kendine özel bir alanı ile bir terası bulunmaktadır. Zemin kat üst kata göre 45 derece açı ile güneybatı yönüne doğru kırılırken, plandaki bu kırılma üst katta yapılmamıştır. Bu sayede üst kat yaşam alanının ön terasına doğru 6 metrelik bir konsol yaparak aynı zamanda zemin kattaki yaşama alanının terasında saçak vazifesi görürken üst katta master yatak odasına da bir kuzey terası imkanı sağlamaktadır. Üst katta ayrıca güney yönünde ortak banyosu olan 2 oda bulunmaktadır.